Vand bliver fremtidens guld

12.000 liter vand = 1 par jeans

Det er især landbruget og energisektoren, der har behov for at tænke nyt ift. vandforbruget. Landbruget ligger på en klar førsteplads med 67 pct., mens energisektoren står for 10 pct. af det globale vandforbrug.

Der går 12.000 liter vand til at producere et par denimjeans, og målt pr. kilo er bomuld den afgrøde, der kræver mest vand. Samtidig er forbruget af insektgifte og pesticider højt, og selvom bomuld kun fylder 5 pct. af verdens landbrugsareal, bliver 25 pct. af det globale pesticidforbrug sprøjtet ud her.

Alligevel har de fleste af os garderoben fyldt med bomuldstøj, for materialet er praktisk, behageligt og billigt. Og det er muligt at give produktionen en grøn makeover.

I 2014 udgav non-profit-organisationen Textile Exchange ”The Life Cycle Assesment of Organic Cotton Fiber” – en rapport, som undersøgte bomuldsproduktionen i USA, Kina, Indien, Tyrkiet og Tanzania, der samlet står for 97 pct. af den globale bomuldsproduktion. Konklusionen var, at økologisk dyrkning af bomuld kan reducere forbruget af grundvand med 91 pct., sænke energiforbruget med 62 pct. og gøre udledningen af drivhusgasser 46 pct. mindre.

”Hvis ikke der findes en løsning på klima- og vandudfordringerne, medfører det store risici for verdensøkonomien. Derfor spiller investorerne en vigtig rolle. Som investeringsforening kan vi være med til at forbedre virksomheder vandpolitik og investere i virksomheder, som har gode løsninger til genanvendelse af vand,” lyder det fra Magdalena Kettis.

Vand bliver fremtidens guld

Author: TOF field