Borreliose kan være på vej til at blive udryddet

Skovflåten er en såkaldt vektor for zoonoser. Det vil sige, at den bærer på og kan overføre sygdomme fra dyr til mennesker.

Den mest kendte af disse sygdomme er borreliose, der forårsages af borrelia-bakterien, og som kan føre til neurologiske symptomer som ansigtslammelse, meningitis og hukommelsestab, hvis ikke den behandles inden for en måned.

Hvert år rammer sygdomme overført af skovflåter 300.000 mennesker i USA og 65.000 i Europa. Ifølge Statens Serum Institut er omkring 15 procent af alle skovflåter i Danmark inficerede med borrelia.

Derfor er det lige præcis skovflåten, forskerne har kastet sig over. Specifikt har de undersøgt den amerikanske skovflåt, som dog er næsten identisk med den europæiske ifølge Cornelis Grimmelikhuijzen.

»Når vi nu forstår skovflåtens genetik, kan vi mere effektivt bekæmpe den og enten reducere antallet af skovflåter eller måske helt udrydde arten og dermed de sygdomme, den overfører,« forklarer Cornelis Grimmelikhuijzen, der vurderer, at skovflåten måske kan være udryddet om 15 år.

Link
Borreliose kan være på vej til at blive udryddet

Author: TOF field