Hovedpinepiller gør dig mere ligeglad med andres smerte

De fleste af os kender det nok. Hovedpinepiller såsom Panodil, Pamol og Pinex er et effektivt middel til at lindre hovedpinen efter en våd tur i byen lørdag aften, eller hvis man skal komme sig mere smertefrit efter en hård operation. Ny forskning tyder dog på, at pillerne ikke kun får egen smerte til at forsvinde, men også kan reducere evnen til at føle empati med andre.

Forskerne udførte to forsøg med henholdsvis 80 og 114 forsøgspersoner. Den første gruppe fik 1.000 milligram flydende paracetamol, mens den anden gruppe fik placebo. En time efter indtagelsen blev grupperne bedt om at læse otte historier om personer, der enten led af fysisk eller social smerte.

For eksempel handlede en af historierne om en person med et knivsår, der gik ind til knoglen. En anden historie omhandlede en person, som var i sorg over sin faders død. Deltagerne blev bedt om rangere hovedpersonernes smerte og undersøgelsen fandt, at placebogruppen havde sympatiseret mere med hovedpersonernes smerter end den gruppe, som indtog paracetamol – både i forhold til fysiske og sociale smerter.

»Det påvirker simpelthen folk. Når jeg sidder her og forsøger at hjælpe folk med at komme ud af den smertestillende behandling, er det jo ofte fordi, at de føler sig omtågede og ved siden af sig selv. De føler sig anderledes. Derfor er det genialt med en undersøgelse, der specifikt går ind og måler på empatien,« siger hun.

Hovedpinepiller gør dig mere ligeglad med andres smerte

Author: TOF field