10 lidelser, der følger med rygning, du måske ikke kender

For hver dag, du fortsætter med at ryge, udsætter du dig selv for flere risici – lige fra tænder, der falder ud, til ødelagte lunger. Læs her, hvorfor rygere skal tage hovedpine, rygsmerter og ondt i benene meget alvorligt.

Ryger du, og har du ondt i hovedet eller ryggen, kan det være cigaretternes skyld. Og det kan være et tegn på, at der er en alvorlig sygdom på vej. Smerter og mindre lidelser kan både være ødelæggende for din hverdag lige nu og på sigt udvikle sig til noget langt værre og meget farligt.

1. Dundrende hovedpine
Træthed, utilpashed og især hovedpine hænger ofte sammen med rygning. Cigaretter indeholder en række stoffer, der kan føre til migræne og hovedpine.

2. Betændelse i øjet – og blindhed
Stofferne i cigaretrøg kan ved en kemisk forbindelse give øjenbetændelse. Det er selvfølgelig irriterende, men heldigvis ikke så alvorligt. Langt alvorligere er sygdommen Macula-degeneration, som storrygere har dobbelt så stor risiko for at få som ikke-rygere. Her nedbrydes nethinden, og du ender med at blive blind.

3. Tænderne falder ud
Rygere har stor risiko for at få paradentose. Paradentose er betændelse i den knogle, som tandroden er fastgjort i. Ved paradentose bliver knoglen langsomt opløst, og du kan i værste fald tabe tænderne.

4. Ondt i halsen og ødelagte lunger
Rygning irriterer halsen og kan medføre en rigtig slem hoste. Er det meget anstrengende, har du måske fået KOL, som er en kronisk betændelsestilstand i luftvejene. Den øger slimdannelsen og ødelægger lungerne.

5. Svært at trække vejret
Det er helt normalt at blive forpustet ved fysisk aktivitet, men decideret åndenød føles rigtig slemt. Det føles, som om, du har noget tungt liggende på brystkassen, eller som om der ikke er nok luft i rummet omkring dig. Rygning kan være en direkte årsag til åndedrætsbesvær.

6. Inkontinens af hoste
Hoster du meget, kan det føre til inkontinens – altså at du ikke kan holde på vandet. Det sker, fordi hyppig hoste svækker din bækkenbund. Kvinders bækkenbund er lidt løsere end mænds, så de kan i højere grad opleve ikke at kunne holde på vandet.

7. Grimme operationsar og livsfarlige operationssår
Rygeres sår heler dårligere end ikke-rygeres. Derfor kan det være ekstra farligt at blive opereret. Ikke mindst kan du få grimme operationsar, men det kan også være livsfarligt, hvis du f.eks. skal opereres i tarmen, og operationssåret brister.

8. Ondt i ryggen
På grund af nedsat blodforsyning til ryggens diskusskiver har rygere højere risiko for smerter ved lænden end ikke-rygere. Det fører til ondt i ryggen.

9. Dine knogler kan brække
Rygning medfører højere risiko for knoglebrud. Det er blandt andet, fordi rygning ændrer på hormonerne og nedsætter iltforsyningen. Og det påvirker knoglevævet og øger risikoen for knogleskørhed.

10. Åreforkalkning
Alle mennesker får med tiden åreforkalkning. Men for rygere sker det tidligere. Blodet har svært ved at komme igennem årene, blodkarrene kan lukke helt til, og du kan få blodpropper. Rygning er noget af det, der har allerdårligst indflydelse på dit hjerte. Hver fjerde hjerte-kar-sygdom hænger sammen med rygning.

10 lidelser

Author: TOF field