Rusland vil nedbryde ukrainernes krigsgejst med mørke og kolde hjem

Ukraines elnet er under massivt russisk angreb.

Rusland affyrede i morges omkring 36 missiler mod mål i Ukraine, og ifølge det ukrainske luftvåben er landet i dag blevet angrebet med flere såkaldte kamikazedroner.

Der er tale om endnu et forsøg på at tvinge den civile infrastruktur i knæ, lyder vurderingen fra to militærforskere.

  • Det ser ud til, at man konsekvent går efter den kritisk infrastruktur i form af hele elnetværket, simpelthen for at slå hele civilsamfundet ud, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet.

Målet er det civile infrastruktur

Ifølge det statslige energiselskab, Ukrenergo, er vurderingen, at over 30 procent af Ukraines energiforsyning kan være påvirket.

Og et ukrainsk parlamentsmedlem skriver på twitter, at 1,5 millioner indbyggere mangler strøm lige nu som følge af angrebene.

Der er dermed tale om angreb, der kan få store og alvorlige konsekvenser for befolkningen, vurderer militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet.

  • Hvis russerne bliver ved, kan det hen over vinteren gå hen og blive et stort problem. Vi kan måske endda kigge ind i en ny flygtningesituation, hvis folk bliver nødt til at flytte væk, siger Anders Puck Nielsen.-

Det mener han kan blive aktuelt, hvis temperaturerne kommer langt under frysepunktet, og der samtidig ikke er strøm og varme.

Temperaturen i Ukraine er under 10 grader i øjeblikket.

Et hug i opbakningen

Ifølge Anders Puck Nielsen er dagens angreb endnu et i rækken mod civile mål og mener, at de tjener to primære formål.

Det ene er et russisk forsøg på at udstråle en hårdhed og beslutsomhed.

Det andet er at fjerne opbakningen til krigen i befolkningen.

– Det har været temaet de seneste par uger at gå efter civile mål – udover de militære – fordi de gerne vil nedbryde ukrainernes vilje til at forsvare sig.

Det er en mission, der kan strække sig over lang tid for at køre ukrainernes kampgejst helt i bund, mener Anders Puck Nielsen.

– Det tyder på, at Rusland igennem vinteren vil sørge for, at ukrainerne ikke rigtigt har strøm og varme, så det bliver så hårdt som overhovedet muligt, i håb om at det kan få Ukraine til at droppe at fortsætte krigen.

Det er muligt at stoppe luftangreb fra droner og missiler. Det kræver et luftforsvar, der kan skyde dem ned.

Dog vurderer Anders Puck Nielsen, at Ukraine har brug for mere matriel, hvis landet skal have nok til at forsvare sig mod Ruslands vedholdende angreb.

– Problemet er mængderne. Ukrainerne har noget luftforsvar, men når der kommer så meget over så lang tid, er det svært, siger han.

Ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, blev langt de fleste missiler skudt ned. Det skriver han på Telegram.

Rusland vil nedbryde ukrainernes krigsgejst med mørke og kolde hjem
Author: TOF field