Opvækst på landet halverer risiko for astma og allergi

Hø, møg, fluer og pollen. Ude på landet er luften fyldt med bakterier og allergener. Man skulle tro, at bondegårdsbørn ville være ekstra udsatte for at få astma og løbende allergi-næser som voksne.

Men det forholder sig stik modsat. Bybørn får langt oftere allergi og allergisk astma som voksne end folk, der er vokset op på landet, viser det ene forskningsresultat efter det andet.

Nu bekræfter en rekordstor, international undersøgelse, at en opvækst på landet beskytter mod irriterede luftveje og allergiske sygdomme, skriver Videnskab.dk.

»Det ser ud til, at den måde, vi lever og bor på, har betydning for, hvilken type sygdomme vi får. Ingen er længere i tvivl om, at folk, der er vokset op på landet, har mindre allergisk astma og allergi,« siger Vivi Schlünssen, der er professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og lektor på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed.

»En plausibel forklaring er, at bondegårdsbørns immunforsvar bliver styrket af at møde en masse forskellige bakterier og allergener, mens de er helt små – måske allerede i fosterstadiet. Men det er stadig en hypotese,« fortsætter hun.

Opvækst på landet halverer risiko for astma og allergi

Author: TOF field