WHO-chef er bekymret for anden bølge til vinter: Europa bør forberede sig

Europa bør forberede sig på, at der kommer en bølge til af den nye coronavirus i løbet af vinteren.

Det vurderer Hans Kluge, der er WHO’s øverste chef for den europæiske region. I et interview med britiske The Telegraph siger Hans Kluge, at de europæiske lande, som har fået første bølge af covid-19 nogenlunde under kontrol, bør bruge tiden på at forberede sig.

WHO-chefen fremhæver samtidig de skandinaviske lande for at håndtere coronasituationen klogt.

»Det er dét, de skandinaviske lande gør – de udelukker ikke en anden bølge, men de håber at kunne lokalisere den og agere hurtigt, når den kommer,« siger Hans Kluge og påpeger, at landene bl.a. bør sikre, at der er nok kapacitet i sygehusvæsenet til at håndtere en eventuel anden bølge, som oven i købet kan være flankeret af andre sæsonbetingede sygdomme.

Ifølge Hans Kluge bør der nemlig være grund til at frygte en »dobbeltbølge« med både covid-19 og influenza- eller mæslingeudbrud på samme tid.

Kåre Mølbak, der er faglig direktør i Statens Serum Institut, fortalte tidligere på ugen, at han anså det for at være »meget usandsynligt«, at der kommer en anden bølge af coronavirus i Danmark.

»Hvis virus fik frit løb, og vi ikke gjorde noget, så ville der være en vis sandsynlighed for en anden bølge af corona. Men vi har lært mere om sygdommen, vi har fået opbygget en testkapacitet, og vi kan nu isolere mennesker, der har været udsat for smitte,« sagde han på et pressemøde i Statsministeriet.

Kåre Mølbak fremhævede samtidig, at ingen andre lande endnu har set en decideret “bølge nummer to”, hvor covid-19 er blusset op igen i stor stil.

Statsminister Mette Frederiksen meddelte på samme pressemøde, at Danmark ruste sig til situationen, hvis der kommer en ny bølge.

»Vi betragter nu værnemidler som samfundskritisk infrastruktur. Vi skal være bedre forberedt, hvis der kommer en ny bølge af corona eller en ny pandemi,« lød beskeden.

Statens Serum Institut vurderede i en rapport den 6. maj, at immuniteten i den danske befolkning er så lav, at der er »en betydelig risiko« for en anden bølge af coronavirus senere.

WHO-chefen Hans Kluge fremhæver samtidig de skandinaviske lande for at håndtere coronasituationen klogt.

Author: TOF field